Een groepsproject met Démi Mathot, Britt Vendel en Annemarijn Verboom.
Met dit ruimtelijke werk wilden we aan de kaart stellen dat bomen veel meer zijn dan een om te hakken sta-in-de-weg. Ondergronds gaat een systeem van verbindingen schuil waar we ons maar weinig bij kunnen voorstellen. Onze inspiratie komt deels voort uit het boek Het Verborgen Leven van Bomen van Peter Wohlleben.
User Experience video
Wood Wide Web (2021)
We weten allemaal voor een groot deel hoe de wereld boven de grond eruit ziet, maar hoe ziet de wereld er onder de grond uit? Wood Wide Web (2021) maakt dit onzichtbare netwerk zichtbaar. Een netwerk van boomwortels en schimmels zit verstopt voor ons blote oog. Bomen werken o.a. samen door via de wortels elkaar voedingsstoffen te geven bij ziekte. Het ondergrondse netwerk van een bos is zo complex dat het lijkt op het internet dat wij allemaal kennen. Een netwerk zo groot en ingewikkeld dat het voor ons als mens moeilijk te begrijpen is. Is het netwerk van bomen en schimmels eigenlijk een oeroude versie van het hedendaagse digitale Internet?
De installatie bestaat uit twee wortel sculpturen die midden in de ruimte aan het plafond hangen. De worteluiteinden komen tot de grond en raken elkaar. Zij representeren twee bomen die in dat ondergrondse netwerk communiceren. Op de wortels worden bewegende lichtjes geprojecteerd die als een soort radar boodschappen verspreiden en voeding versturen. Bomen communiceren namelijk ook door elkaar chemische en elektrische waarschuwingssignalen te sturen bij gevaar. De wortels bestaan uit allerlei soorten kabels van elektra en internet. Dat element benadrukt de vergelijking tussen het ondergrondse netwerk en het netwerk van het Internet en van Elektriciteit. De boomwortels worden daardoor een mix van het menselijke Internet en van het natuurlijke oeroude wortelnetwerk. Door deze link te maken kan de kijker zich voorstellen hoe complex dit onzichtbare netwerk is.
Het visualiseren van dit proces laat zien hoe wonderlijk de natuur is en hoeveel processen er plaatsvinden waar wij niets vanaf weten. In de huidige tijd van klimaatverandering, ontbossing en natuur verkleining kan het zichtbaar maken van onzichtbare natuurlijke processen misschien helpen om de mens bewuster om te laten gaan met de natuur. Kunnen wij bomen kappen en de natuur kapot laten gaan als wij de schoonheid van het ondergrondse systeem kennen? Versterkt de band tussen mens en natuur door te ontdekken dat een boom een onwijs intelligent en sociaal wezen is, net als wij? Wood Wide Web (2021) reflecteert op deze vraagstukken.
Deze installatie is gemaakt door Démi Mathot, Britt Vendel, Annemarijn Verboom en Gerrald Zuidweg. Zij studeren Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).
Comments